Blinibioscoop is niet-commercieel, onafhankelijk en voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze bezoekers en donateurs.Steun ons Wij hebben jouw steun hard nodig!
  Films, lezingen en debatten over post-Sovjetstaten. Elke derde zondag van de maand.

   

  Dmitriev affair

  Dmitriev affair

  93 min
  7.3

  Documentaire

  • Regisseur: Jessica Gorter
  • Release: donderdag, 08 juni 2023
  • Taal: Russisch, ondertiteld Nederlands
  • in Blinibioscoop: zaterdag, 16 september 2023
  • Adres: park Oude Westen (West-Kruiskade te Rotterdam)
  • Tijd: Filmavond begint om 19.30 uur. Inloop va 19.00 uur.
  • Toegangsprijs: € 10,00 p.p.
  Jessica Gorter studeerde regie documentaire en montage aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. Sindsdien werkt ze als zelfstandig filmmaker. 

  Zij regisseerde en draaide onder meer de documentaires Piter (een intiem stadsportret van St. Petersburg), No Goods Today en Ferryman across the Volga. Haar films worden veelvuldig in binnen- en buitenland vertoond.
  Haar film 900 Dagen, over het beleg van Leningrad, is meermaals bekroond onder meer in Nederland (beste Nederlandse documentaire op IDFA) en Rusland (op het ARTDOCFEST in Moskou). De film kreeg ook een Gouden Kalf-nominatie. 

  In 2014 ontving Jessica het prestigieuze Documentaire Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor de ‘de kundige en doorwrochte wijze waarop ze research verricht en haar rake en gelaagde aanpak van de thematiek.’ Eerder werkte zij als regisseur, cameravrouw en editor voor documentaire programma’s van o.a. HUMAN, VPRO en NTR.

  Sinds 2019 is zij als docent verbonden aan de filmopleiding van de Vermont College of Fine Arts in de Verenigde Staten. 
  Joeri Dmitriev graaft op wat de huidige Russische machthebbers het liefst willen vergeten. Na jarenlang zoeken vindt hij in de naaldbossen van Karelië in Noordwest-Rusland een massagraf met duizenden heimelijk geëxecuteerden tijdens Stalins ‘Grote Terreur’ van 1937.

  Deze filmmiddag is al geweest Reserveren is niet meer mogelijk.

  Delen
  Opgravingen-massagraf Sandarmoch door Russisch Militair-Historisch Genootschap (RVIO)
  Opgravingen-massagraf Sandarmoch door Russisch Militair-Historisch Genootschap (RVIO)

  In The Dmitriev Affair volgt regisseur en IDFA-prijswinnaar Jessica Gorter Joeri Dmitriev, werkzaam voor mensenrechtenorganisatie Memorial, in zijn zoektocht naar gerechtigheid voor slachtoffers van het Stalinregime. De film laat zien hoe gevaarlijk het is om in Rusland een verborgen verleden naar boven te halen en welke prijs je daarvoor betaalt.

  Diep in de Russische bossen zoekt de zestigjarige Joeri Dmitriev, tegen de zin van de overheid, naar massagraven uit de tijd van Stalins terreur tegen de eigen bevolking. Tot hij wordt gearresteerd en veroordeeld tot vijftien jaar strafkamp. Dicht op de huid van Joeri geeft de film een ontluisterend beeld van hoe de Russische staat de geschiedenis herschrijft en omgaat met zijn burgers.

  Vertoning 16 september om 19.30 uur in buitenbioscoop in het park Oude Westen (West-Kruiskade te Rotterdam) met na afloop gesprek met Jessica Gorter.

  Andere vertoningen

  Nieuwsbrief

  Altijd op de hoogte van filmmiddagen? Schrijft u in voor onze nieuwsbrief.
  captcha 

  Laatste BLOGBERICHTEN

  Zwarte Muil (Recensie)

  januari 11, 2020

  Opening 11-e seizoen

  augustus 21, 2019

  Speciale vertoning

  maart 13, 2019

  Met dank aan

  Copyright © 2019 Blinibioscoop. All Rights Reserved.